top of page

Panik Atak

Güncelleme tarihi: 2 Nis

Aniden başlayan, hızla şiddetlenen, çoğu zaman şiddetli bir tehlike hissi veya sonunun geldiği düşüncesinin eşlik ettiği yoğun korku (ölmekten, aklını kaybetmekten vb.), endişe ve sıkıntı duyma durumu panik ataktır. Bu yoğun kaygı nöbeti birkaç dakika ile birkaç saat arası sürebilir, belli bir başlangıcı ve sonu vardır. Genellikle 10 dakika gibi bir sürede yoğunlaşarak doruk noktada sıkıntı verir sonra da genellikle yavaş yavaş azalır.


  1. Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama ya da kalp hızında artış olması

  2. Terleme

  3. Titreme ya da sarsılma

  4. Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma duyumları

  5. Soluğun kesilmesi

  6. Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi

  7. Bulantı, karın ağrısı veya geğirti

  8. Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma

  9. Derealizasyon (gerçekdışılık duyguları) ya da depersonalizasyon (benliğinden ayrılmış olma)

  10. Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkuları

  11. Ölüm korkusu

  12. Paresteziler (uyuşma ya da karıncalanma duyumları)

  13. Üşüme, ürperme ya da ateş basmaları

Panik atak belirtilerinin en az 4 tanesi 10 dakika içinde ortaya çıkmaktadır. Panik atak üç türde olabilir: beklenmedik, duruma bağlı (her zaman belli bir ortamda: köpek görünce, sosyal bir ortam gibi…) veya durumsal eğilimli ( belli ortamlarda ama her zaman olmaz).


Panik Bozukluk ise yineleyen beklenmedik panik ataklarla giden bir hastalıktır. Kişi yeni ataklar olacağı yada bu ataklar sonucunda ‘kalp krizi geçirip ölme’, ‘kontrolünü yitirip çıldırma’ ya da ‘felç geçirme’ gibi ciddi sorunlar yaşanacağına dair yoğun ve sürekli endişe hali yaşar. Atağın gelmemesi için hasta kendine göre önlem almak adına yaşamını kısıtlayacak davranışlar geliştirir: Hangi ortamda atak olduysa o ortama girmemek, işe gitmemek, yalnız kalmamaya çabalamak, spordan kaçınmak, yanında şikayetleri azaltabilecek ilaçlarla dolaşmak gibi…


References: fransizlape

63 görüntüleme0 yorum
bottom of page