Otizm Tanılama & Destekleme Ekibi
Genellikle bebeğimiz doğar doğmaz özenle yaklaşır ve zaman zaman diğer bebeklerle karşılaştırırız, diğer bebeklerden "farklı" bir durum ya da bir "zorluk" farkettiğimizde zamanla geçeceğini düşünürüz. Ya da ilk başlarda yaşanan zorluğu ya da problemi kabul etmek istemeyiz, büyüdükçe geçer deriz ya da gerçekten emin olmadığımız bir durum yaşanıyordur.
Yaygın olarak görülen gelişimsel zorluklardan biri olan "OTİZM" konusunda çocuk psikoloğumuz ve Özel Eğitim Aile Danışmanımızın bulunduğu "Otizm Tanılama ve Destekleme Ekibi" olarak her zaman yanınızdayız. Çocuğunuz otizm tanısı aldığında ailelere destek sunmanın yanı sıra çocuk için bireyselleştirilmiş özel eğitim destek paketi sunuyoruz. Bu yolculukta sizlere bazen bir rehber ve bazen bir yol arkadaşı olarak sizleri yalnız bırakmayacağız.
Otizm Belirtileri Nelerdir?
Eğer bebeğinizde ya da çocuğunuzda aşağıdaki belirtiler varsa hiç zaman kaybetmeden
+44 7761 931518 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçiniz:
-
Göz teması ya yoktur yâda kısıtlıdır.
-
Adı ile seslenince tepki vermezler
-
Aşırı hareketli veya hareketsiz olabilirler.
-
Çevreleri ile ilgilenmezler
-
Sarılma ve öpme gibi fiziksel temastan hoşlanmazlar.
-
Konuşmada gecikme vardır.
-
İnsanlarla iletişim yerine cansız varlıklarla ilgilenirler.
-
Topluluk içinde yaşıtları ile diyalog kurmazlar, oyunlara katılmazlar, kendilerini izole ederler.
-
Konuşmayı öğrenseler bile hep aynı kelimeyi tekrar ederler.
-
Konuşmayı iletişim aracı olarak kullanmazlar
-
Uygun olmayan cümleler kurar kalıp gibi konuşurlar.
-
İlgisiz şekilde her şeye gülebilir ve kıkırdayabilirler.
-
Bir cismin bir parçasına takıntı yapabilirler (Örneğin sürekli arabanın tekerleği ile oynamak).
-
Bazı objelere aşırı bağlanabilirler.
-
Düzen takıntıları vardır. Rutinleri bozulduğunda hırçınlaşabilirler.
-
Tekrarlayan bir hareket; örneğin el çırpma, zıplama, kendi etrafında dönme, sürekli öne arkaya sallanma, kanat çırpma...
-
Diğer çocuklar gibi hayal kurarak oyun oynamazlar, arabaları dizer sürekli tekerini çevirirler.
-
Sürekli aynı oyunları oynarlar.
-
Bazı otizm sahibi çocuk ve bebekler çok inatçı ve hırçın olabilir.
-
Sosyal ortama girdiklerinde aşırı korkup tepki verebilirler.
-
Kendilerine ve etrafındaki eşyalara zarar verebilirler.
-
Tehlikeye karşı duyarsızdırlar.
-
Acıya karşı duyarsızdırlar.
-
Olağan öğrenme metotlarına duyarsızdırlar.
Değerlendirme
Otizm tanısı koyabilecek uzmanlar çocuk ruh hastalıkları uzmanlarıdır. Bu uzmanlar tanı koyma amacıyla otizme yönelik ayrıntılı değerlendirme yaparlar. Çocuklarda otizm olup olmadığını, otizmin derecesini, zekâ düzeyini, uyum becerilerini, iletişim becerilerini ve davranış gelişimini değerlendirmek için çeşitli testler vardır. Otizm Tanılama ve Destekleme Ekibi, ayrıntılı değerlendirme sırasında bu testlerin hangilerinin sizin çocuğunuza uygulanması gerektiği konusunda sizi bilgilendirirler ve gerekirse ilgili testleri uygularlar. Otizm Tanılama ve Destekleme Ekibi olarak bizlere başvuran aileler için planımız şu şekildedir:
-
İlk görüşme her zaman ebeveynlerle(aile) ile gerçekleştirilir.
-
İkinci görüşme uzmanla ile gerçekleştirilir.
-
Uzmanımızın değerlendirmesi sonrasında otizm tanısı alan çocuklarla "Bireyselleştirilmiş Eğitim Paketi" ve ailelerine ise "Özel Eğitim Aile Danışmanlığı" desteği verilmektedir. Otizm tanısı alan çocuklar için psikiyatrist imzalı İngilizce ya da Türkçe değerlendirme raporu verilecektir.
-
Değerlendirme sonrasında çocuğunuzun otizm tanısı almaması üzerine çocuk psikoloğumuz yaşadığı problemi çözmek için kendisiyle terapi seanslarına başlayacaktır.
Değerlendirme Sonrası
Bir çocuğa otizm tanısı koyulduktan hemen sonra eğitim programının planlanması adımına geçilmelidir. Otizm Tanılama ve Destekleme Ekibi, bu konuda size destek sunmaya hazırdır. Otizmin tedavisi sürekli ve yoğun bir eğitimdir. Her çocuk gibi sizin çocuğunuzun da bu eğitime hakkı vardır.
Otizm Tanılama ve Destekleme Ekibi uzmanları tarafından hazırlanan bireye özel hazırlanmış "özel eğitim seansları” ile iyi sonuçlar alınmaktadır. Uygulanan bireysel eğitim seansları evde ebeveynler tarafından desteklenmeli, çocuğun aldığı uyaran ve eğitim süresi mümkün olduğunca uzun tutulmalıdır.
Bir diğer önemli konu otizmde aile danışmanlığı, ailelerin yaşamını kolaylaştıracak, topluma katılımlarını sağlayabilecek ve otizmle baş edebilmelerine yardımcı olabilecek teknikler öğretilecektir. Otizm Tanılama ve Destekleme Ekibi, bu süreçte sürekli size destek olacaklardır.