top of page

Doğru Psikolog Seçmenin 6 Farklı Yolu

Güncelleme tarihi: 2 Nis


TAVSİYE ALMAK

Bir arkadaşınızdan, komşunuzdan, ailenizden ya da bir ilandan görmüş olabilirsiniz; sizce en iyi psikolog, en iyi reklam yapan mı yoksa mesleki deneyimi iyi olan mı? Sizleri bu soruyla baş başa bırakırken ikinci sorumu yöneltmek istiyorum; arkadaşınız bireysel terapiye gittiği psikologdan çok memnun ve sizlere önermektedir ancak sizler evlilik terapisti arıyorsanız sizce aynı psikolog sizler için halen iyi ve doğru bir psikolog mu?


Aslında psikolog seçerken daha önce terapiye giden bir arkadaş, komşu ya da aile üyelerinden herhangi birinden tavsiye almanız önemli ancak tek başına yeterli değildir; yüzlerce terapi ekolüne ve müdahale yöntemine sahip psikoloji disiplininde elbette kendinize uygun ve doğru terapisti bulmak zaman alabilir. İşte burada psikolog ya da kurumlarla ön görüşmelerin gerekliliği kaçınılmazdır. Ön görüşme desteği veren kurumları tercih edin.


PSİKOLOĞUN ÖZGEÇMİŞİNİ İNCELEMEK

Bir psikoloğun aldığı eğitimlerden tutunda staj yaptığı kurumlara kadar birçok faktörü incelemek sizleri sağlıklı ve doğru sürece götürecektir. Bir terapistin aldığı eğitimler, hangi gruplarla çalıştığı, terapi dilleri, çalışma alanları ve müdahale yöntemlerini araştırmak önemlidir.


PSİKOLOĞUN DENEYİMİ

Söz konusu ruh sağlığı ise elbette deneyim çok önemlidir. Bir psikoloğun bir zorlukla veya problemle ne kadar çok deneyimi varsa, sonuçlarınız o kadar iyi olur. Psikoloğunuza yaşadığınız duygu, zorluk ya da problemle çalışma durumunu ve çalışıyorsa nasıl bir yapılandırma sürecine gittiğini sormalıyız.


CİNSİYETE GÖRE SEÇMEK

Profesyonel terapi sürecinde elbette cinsiyet çok önemli bir faktör değildir ancak zaman zaman karşı cinsten bir profesyonelle çalışmak istemediğimiz durumlar ve zamanlar olabiliyor.


İlgili psikolog yaşadığım zorlukta beni anlayabilecek ve bana yardımcı olabilecek mi sorusunun cevabı evet olduktan sonra cinsiyete göre seçmek daha iyi sonuçlar almamızı sağlar. Zira sadece erkek/kadın olsun diye seçersek ve deneyimini es geçersek sonuçları bizler için kötü olabilir.


KURABİLECEĞİNİZ İLETİŞİM

Rahat konuştuğunuz ve bilgi ihtiyaçlarınızı destekleyen bir psikolog seçin. Bir psikologla ilk tanıştığınızda, genel bir soru sorun ve nasıl tepki verdiğini fark edin. Sizi tanımaya ilgi duyan, tercihlerinizi dikkate alacak ve karar verme sürecinize saygı duyacak bir psikolog bulun.


YORUMLARA ÖNEM VERMEK

Diğer insanların bir psikolog hakkında söylediklerini okumak, pratikte nasıl olduklarına dair bir fikir verebilir. Danışanların bir psikoloğa ne kadar iyi güvendiklerini, danışanlarıyla ne kadar zaman geçirdiğini ve sürece nasıl katkı sunduğunu öğrenebilirsiniz. Bu bilgiler psikoloğun sizler için uygun bir psikolog olup olmadığı sonucuna rahatlıkla götürecektir.


Unutmayın her alanda olduğu gibi psikoloji alanında da meslek istismarcıları vardır. Terapiye girmek, ameliyata girmek gibi ciddiyet gerektiren ve önemli bir iştir, bu yüzden ameliyatınıza girecek doktoru seçerken dikkatli olmalıyız.


Randevu talep etmek için tıklayınız.


Sevgilerle,

Bünyamin

bottom of page