top of page

"Doğru Psikolog" Nasıl Seçilir?

Güncelleme tarihi: 2 Nis

Merhabalar, marketten aldığımız peynirin bile hangi süreçlerden geçtiği ve katkı maddelerine bakmadan almıyoruz. Peki hayatımızın en önemli kararlarından biri olan "terapiye başlamak" söz konusu olduğunda aynı hassasiyeti gösteriyor muyuz?


Öncesinde tanımlara bakalım ve sonrasında "doğru psikolog" üzerine konuşalım

Psikoloji ya da ruh bilimi, davranışı ve zihni inceleyen; bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini yapar.

Psikoterapi ve diğer psikolojik tedavi biçimlerinde uzman olan psikologlar, insan davranışı, zihinsel sağlık değerlendirmesi, tanı - tedavi ve davranış değişikliği alanlarında uzmanlığa ve yüksek eğitime sahip profesyonellerdir. Psikologlar, kişilerin duygularını ve tutumlarını değiştirmek ve daha sağlıklı, daha etkili davranış kalıpları geliştirmelerine yardımcı olmak için çalışır.

Psikologlar, insanların düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olmak için bilimsel olarak onaylanmış işlemleri uygular. Psikoterapi, birey ile psikolog arasındaki işbirliğine dayalı karşılıklı bir çabadan oluşur, endişeler ve duygular hakkında açıkça konuşmak için destekleyici bir ortam sağlar. Psikologlar gizliliğinizi korumanın son derece önemli olduğunu bilirler ve yürütülen terapi aynı zamanda bir sır terapisidir. Kişilerin emanet ettiği bilgilerin gizli tutulması psikologlar için ciddi bir etik kuraldır.


Bir psikolog ile görüşmeye karar verdiniz. Tebrikler! Bu yaşadığınız zorluklarla attığınız önemli bir adım. Peki psikoloğunuzu nasıl seçeceksiniz?

Yaşamda zaman zaman kendimizi yaşadığımız zorluklar tarafından ele geçirilmiş hissettiğimiz anlar olmaktadır. Bu anların sebebi sevdiğimiz bir yakınımızın ölümü, işten çıkarılmamız, çocuğumuz için yaşadığımız endişeler, eşinizle olan problemler, depresyon, kaygılarımız ve daha birçok sebep olabilir. Bazen de sadece kendimizi eskisi gibi iyi hissetmez ama neler olup bittiğini anlayamayız.


Yaşadığımız problemlerin üstesinden tek başımıza gelemeyeceğimizi hissettiğimizde, hayatımız oldukça etkilenmeye başladığında profesyonel bir uzmandan destek almak isteriz. Profesyonel destek almaya karar verdikten sonraki aşama ise kimden destek almaya karar vermemizdir. Bu noktada karşımıza bir çok seçenek çıkar. Özellikle Londra gibi büyük bir şehirde bu seçenekler daha da artmaktadır. Kafamızın karışması ve doğru kişiyi bulamamaktan korkmanız normaldir.


Danışanlar çok farklı problemler ile bir psikolog ile görüşmek isterler. Psikoterapistler ise farklı yöntemler ile danışanları ile çalışırlar. Bu yüzden sizin için en uygun psikoloğu seçmenizi sağlayacak genel geçer bir kural yoktur. Terapiye başlamadan önce terapiden beklentilerinizi ve problemlerinizi belirlemeniz önemlidir.


Doğru psikoloğu seçmek hem vaktinizden hem bütçenizden hem de emeğinizden tasarruf etmenizi sağlar. Maalesef sektörde, işini kötüye kullanan, eğitimli olmadıkları konularda terapi yapmaya çalışan, insanların hem vaktini hem parasını hem de umutlarını sömüren kişiler her meslek alanında olduğu gibi psikoloji dünyasında da vardır.


Bir terapi sürecine başlarken psikoloğunuza yöneltebileceğiniz sorularla sizin için doğru bir psikolog olduğunu anlayabilirsiniz, hadi birlikte göz atalım:
  • Lisanslı bir psikolog musunuz? Uygulamalı psikolojide kaç yıldır pratik yapıyorsunuz?

  • Ben hissediyorum(depresyon, anksiyete vb) ve problem yaşıyorum(işimle, evliliğimle, yemekle, uykuyla vb ilgili); Bu tür problem ve duygulara yönelik insanlara nasıl yardımcı oluyorsunuz ya da buna benzer deneyiminiz var mıdır?

  • Çalışma alanınız nedir? Örneğin çocuklarla, ergenlerle ya da ailelerle

  • Müdahale yöntemleriniz nedir? Daha önce buna benzer problemlerde sürece etkisi nasıl ve ne derece olmuştur?

  • Terapi ücretiniz nedir? Ne kadar aralıkla ve süreyle görüşüyorsunuz?

Psikoterapi, ancak uygun koşullarda ve olması gereken sınırlarda ilerlediği zaman kişi için işlevsel olabilir. Dolayısıyla, bir sürece başlamadan önce bu soruları sorabilir ve görüştüğünüz kişinin sizin için doğru psikolog olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.


Psikolog Londra Terapi Platformu olarak seçeceğiniz psikoloğa destek olabilmek ve sorularınıza yanıt bulabilmeniz amacıyla ÖN GÖRÜŞMELERİ tamamen ÜCRETSİZ bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Hemen +44 7761 931518 numaralı WhatsApp hattımıza yazabilirsiniz.

bottom of page