Sarsılmış Bebek Sendromu (SBS) bebeğin şiddetli bir biçimde sarsılması sonucu oluşan bir beyin hasarı türüdür. Bebeğin ayak, omuz veya kollarından sarsılması şeklinde olabilir. Sarsılma sırasında beynin kafatası kemiğine çarpması sonucunda beyinde kanama, morarma veya şişme oluşur. Bunların yanı sıra nefes almada güçlük, bilinçsizlik hali, göz retinasında kanama, kusma, kafatasında ya da diğer kemiklerde kırıklar, yüzde morarma şeklinde farklı sonuçlar doğurabilir (Carbaugh, 2004).
Bebeği şiddetli şekilde sarsma eylemi genellikle bebek ağlamayı bırakmadığında ya da bakım veren kişinin öfkelenmesi, tükenmiş hissetmesi gibi durumlarda ortaya çıkar. Burada önemli olan bebeklerin ağlamasının normal olduğunu hatırlamak, aslında ağlamaya verilen tepkinin asıl sorun olduğu unutmamalıdır. Bakım verenin alkol madde kötüye kullanımına, depresyona veya dengesiz bir aile ortamına sahip olması, çocukken suistimal edilmesi, daha önce bir şiddete uğramış ya da şahit olmuş olması, tek ebeveyn olması da bebeğin sarsılma olasılığı için bir risk faktörüdür (CDC, 2012). Ayrıca daha uzun ağlama ve daha kolay sarsılabilme nedeniyle doğumdan bir yaşına kadar olan süre, özellikle 2-4 ayında olan bebekler SBS için en yüksek riske sahiptirler (Miehl, 2005).
SBS önlenebilir bir durumdur, burada önemli olan birkaç şey vardır. İlk olarak bakım verenin bebeklerin sarsılmaması gerektiğinin ve sarsmanın neden tehlikeli olduğunu anlamalıdır. Bebeği susturmak için sarsmak yerine bakımveren bebeğin sırtını sıvazlayabilir, kucağında hafifçe sallayabilir, meme verebilir, bebek arabasıyla ya da arabayla bebeği dışarı çıkarabilir. Bu tür sakinleştirme yöntemleri yetersiz kaldığında ise bebeğin hasta, aç ya da gazı olup olmadığı kontrol edilmelidir (CDC, 2012). İkinci olarak bebeklerinin ağlamasının doğal olduğunu kabullenilmesi gerekmektedir. Bebekler 2-3 haftalıkken günlük ağlama sürekleri artmaya başlar ve 6-8 haftalıkken bu ağlama süresi zirveyi bulur. Zirveden sonra ağlama süresi gittikçe düşer ve genelde bebek 3-4 yaşına geldiğinde durur (Lee vd., 2007).
Son olarak ağlama karşısında öfke duygusunu sağlıklı şekilde düzenleyebilmek SBS için önleyici bir faktördür. Bakımveren kendini öfkeli veya tikenmiş hissettiğinde derin nefes alıp 10éa kadar sayabilir, duygusal destek için birini arayabilir, bebeği güvenli şekilde ve güvenli bir yerde ağlamasına izin vererek bebekten bir süre uzaklaşabilir, bebeğin ağlamsının kendisinin suçunun olmadığını ve ağlamasının normal olduğunu kendine hatırlatabilir (CDC, 2012).
SBS ölüm, körlük, serabral palsi gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilir. SBS’yi önlemek bu ciddi sonuçların da önüne geçmek anlamına gelmektedir. Eğer ebeveyn olarak kendinizin yada bebeği olan bir yakınınızın bebeğe karşı öfke, tükenmişlik gibi duygularıyla ilgili yardıma ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız bir uzmandan duygu düzenleme ile ilgili yardım alabilirsiniz.
コメント